Onze dieren

de drie varkentjes

Varkens

Op de Buiktuin zijn vier varkens, een roze minivarken en drie zwarte hangbuikzwijntjes. De grootste van het stel is Ham. Hij is een borg, oftewel een gecastreerd mannetje. Nieuwste aanwinst is jonge Takel, in het hok het dichtst bij de ingang. De varkens bouwen graag een slaapnest van stro en hooi, waar ze helemaal in kunnen verdwijnen.  


Schapen

We hebben verschillende schapen waaronder Drents Heideschaap, Kerrie-Hill, Ouessant, Wit Melkschaap, Zwart Bles, Nubische geiten, en het zwarte dwerggeitje Prikkie. Op de molenwei staat een groep Ouessantschaapjes.


dwerggeiten

Geiten

Er zijn verschillende geitenrassen op De Buiktuin, zoals Toggenburger, Dwerggeit, Bonte geit, Witte melkgeit en Nubische geit (met de hangoren).

Een paar keer per jaar moeten de hoeven gekapt worden. Vergelijk het maar met nagels knippen bij de mens. Gezien het aantal geiten begrijp je wel dat het een arbeidsintensieve klus is.


konijnen

Konijnen

Er zijn diverse konijnenrassen in de konijnenflats, in de losse hokjes in de stal of het binnenlokaal.

Soms hebben we te veel (jonge) konijnen. Omdat we ze niet allemaal kunnen houden worden deze ook aan de serieuze liefhebber verkocht. De kosten hiervoor zijn € 10,- per stuk. 


groep

Cavia's

Er is grote groep cavia's aanwezig die beschikt over een binnen- en buitenverblijf. De dames zijn al aardig op leeftijd. Ze hebben het erg gezellig met elkaar en vermaken zich opperbest.  


Volière


In de volière zitten verschillende soorten vogels, zoals diamantduifjes, zebravinkjes en kanaries. Vanaf het bankje voor de volière kun je ze goed bekijken.


Pronkende pauw

Pauwen

Er lopen verschillende pauwen rond op De Buiktuin. Iedereen is altijd diep onder de indruk als een pauwenmannetje gaat pronken met zijn veren. Dat is dan ook een zeer imposant gezicht.

Enkele jaren geleden zijn de pauwen geënt tegen de vogelgriep. Het vangen en het verplichte ophokken van deze dieren i.v.m. de gevreesde ziekte bracht iedere keer zoveel stress met zich mee dat we de dieren dat niet meer aan wilden doen. En eigenlijk ook niet de medewerkers die ze steeds moesten vangen!


eendenwei

Ganzen en eenden

Op de ganzenwei zijn zowel de ganzen als de eenden goed vertegenwoordigd. Grenzend aan het water hebben ze het erg naar hun zin.


Vrijwilliger Ron met Lady

Tamme gans Lady

Onze tamme gans Lady verdient het om apart vermeld te worden. Ze was een beetje beroemd. Ze liep altijd goedgehumeurd op het pleintje op zoek naar eten en aandacht. Als je haar naam noemde en tegen haar praatte, praatte ze luidkeels naar je terug. Ze had geen enkele belangstelling voor de andere ganzen. We vermoeden dat ze niet besefte dat ze zelf een gans was. In de zomer van 2015 is Lady tot ons grote verdriet gedood door een vos. Maar we vergeten haar niet. Hier op de foto met vrijwilliger Ron.


kippen

Kippen en ander gevogelte

Op het pleintje loopt altijd van alles in de rondte. Zijdehoenders, muskuseenden, witte sierduiven, kippen van allerlei soort, mooie trotse hanen en pauwen.

Omdat deze dieren los lopen is het pleintje niet altijd smetteloos maar wel heel sfeervol. De bezoekers zijn dan ook altijd heel enthousiast. De reactie is meestal: "en dat midden in de stad!"

Momenteel verkopen we geen bakjes voer om de vogels te voeren. Er zijn nadat een vos in 2015 huisgehouden heeft, te weinig kippen aanwezig. Er bleef veel voer liggen. Inmiddels zijn er bovendien veel wilde eenden bij gekomen, iets wat we niet willen aanmoedigen.

De andere dieren mogen ook niet worden gevoerd, omdat we niet kunnen zien hoeveel en wat er gevoerd wordt, met alle risico's van dien. Wel kunt u natuurlijk altijd oud brood, groenten en fruit bij ons afgeven. Wij zorgen ervoor dat de dieren hiervan kunnen genieten.


Stacy

Onze boerderijkatten Liana en Stacy

We hebben twee vriendelijke katten op de boerderij. Ze zijn dol op geaaid worden! Op de foto zie je Stacy. Verder is er nog een donkere poes, die heet Liana. Ze is een goede muizenvanger. 


Bijenhuis op de Buiktuin

De bijen

Op de kinderboerderij is een bijenstal.
Via een deur kom je in een afgeschermde gang. Je ziet achter een grote wand gaas de bijenkasten. Je wordt niet gestoken. De imkerkomt in het voorjaar regelmatig ed bijen inspecteren. Als je meekijkt mag je ook een imkerpak aan trekken en meehelpen.
Bijen


 Afdrukbare Versie