Onze dieren

Varkentjes in de stal

Varkens

We hebben wel vier varkens op de Buiktuin! Twee zitten er in de stal, en twee hebben een hok vlak naast de ingang. Het roze varken is een mannetje en heet Ham.

Schapen

We hebben verschillende schapen waaronder Drents Heideschaap, Kerrie-Hill, Ouessant, Wit Melkschaap, Zwart Bles, Nubische geiten, en het zwarte dwerggeitje Prikkie. Op de molenwei staat een groep Ouessantschaapjes.


dwerggeiten

Geiten

Er zijn verschillende geitenrassen op De Buiktuin, zoals Toggenburger, Dwerggeit, Bonte geit, Witte melkgeit en Nubische geit (met de hangoren).

Een paar keer per jaar moeten de hoeven gekapt worden. Vergelijk het maar met nagels knippen bij de mens. Gezien het aantal geiten begrijp je wel dat het een arbeidsintensieve klus is.


konijnen

Konijnen

Er zijn diverse konijnenrassen in de konijnenflats, in de losse hokjes in de stal of het binnenlokaal.

Soms hebben we te veel (jonge) konijnen. Omdat we ze niet allemaal kunnen houden worden deze ook aan de serieuze liefhebber verkocht. De kosten hiervoor zijn € 10,- per stuk. 


groep

Cavia's

Er is grote groep cavia's aanwezig die beschikt over een binnen- en buitenverblijf. De dames zijn al aardig op leeftijd. Ze hebben het erg gezellig met elkaar en vermaken zich opperbest.  


Volière


In de volière zitten verschillende soorten vogels, zoals diamantduifjes, zebravinkjes en kanaries. Vanaf het bankje voor de volière kun je ze goed bekijken.


Pronkende pauw

Pauwen

Er lopen verschillende pauwen rond op De Buiktuin. Iedereen is altijd diep onder de indruk als een pauwenmannetje gaat pronken met zijn veren. Dat is dan ook een zeer imposant gezicht.

Enkele jaren geleden zijn de pauwen geënt tegen de vogelgriep. Het vangen en het verplichte ophokken van deze dieren i.v.m. de gevreesde ziekte bracht iedere keer zoveel stress met zich mee dat we de dieren dat niet meer aan wilden doen. En eigenlijk ook niet de medewerkers die ze steeds moesten vangen!


Albert en Donja krijgen hooi van Hotze

Ezels

We hebben twee ezels op de kinderboerderij. De ene heet Albert en de andere Donja. Albert is de grootste en er als laatste bij gekomen. Hij is een mannetje. Donja is een vrouwtje. Hieronder zie je Albert en Donja die van Hotze (onze vrijwilliger) hooi krijgen.


eendenwei

Ganzen en eenden

Op de ganzenwei zijn zowel de ganzen als de eenden goed vertegenwoordigd. Grenzend aan het water hebben ze het erg naar hun zin.


kippen

Kippen en ander gevogelte

Op het pleintje loopt altijd van alles in de rondte. Zijdehoenders, muskuseenden, witte sierduiven, kippen van allerlei soort, mooie trotse hanen en pauwen.

Omdat deze dieren los lopen is het pleintje niet altijd smetteloos maar wel heel sfeervol. De bezoekers zijn dan ook altijd heel enthousiast. De reactie is meestal: "en dat midden in de stad!"

Momenteel verkopen we geen bakjes voer om de vogels te voeren. Er zijn nadat een vos in 2015 huisgehouden heeft, te weinig kippen aanwezig. Er bleef veel voer liggen. Inmiddels zijn er bovendien veel wilde eenden bij gekomen, iets wat we niet willen aanmoedigen.

De andere dieren mogen ook niet worden gevoerd, omdat we niet kunnen zien hoeveel en wat er gevoerd wordt, met alle risico's van dien. Wel kunt u natuurlijk altijd oud brood, groenten en fruit bij ons afgeven. Wij zorgen ervoor dat de dieren hiervan kunnen genieten.


Stacy

Onze boerderijkatten Liana en Stacy

We hebben twee vriendelijke katten op de boerderij. Ze zijn dol op geaaid worden! Op de foto zie je Stacy. Verder is er nog een donkere poes, die heet Liana. Ze is een goede muizenvanger. 


Bijenhuis op de Buiktuin

De bijen

Op de kinderboerderij is een bijenstal.
Via een deur kom je in een afgeschermde gang. Je ziet achter een grote wand gaas de bijenkasten. Je wordt niet gestoken. De imkerkomt in het voorjaar regelmatig ed bijen inspecteren. Als je meekijkt mag je ook een imkerpak aan trekken en meehelpen.
Bijen


 Afdrukbare Versie