Meehelpen

Vrijwilligers


Al 41 jaar geniet groot en klein van kinderboerderij De Buiktuin, midden in Noord gelegen, naast de molen aan het Noordhollands Kanaal. De vredige groene plek met schapen, hangbuikzwijntjes en ezels lijkt een vanzelfsprekendheid, maar niets is minder waar. De kinderboerderij draait geheel op vrijwilligers en daarvan is nu een nijpend tekort. “Onze grootste angst is dat we de boel moeten sluiten.”

 

Op een zonnige zaterdag bezoeken tientallen gezinnen de kinderboerderij. Vrijwilliger Anita de Vries (52) vertelt geduldig over de jonge konijntjes en gaat daarna door met de schoonmaak van stallen en weides. “Het is leuk werk. Ik heb een zittend beroep en dan is het lekker om buiten bezig te zijn. Voeren, vegen, harken, stallen uitmesten. Het is rustgevend, bijna therapeutisch. En ik zie aan de bezoekersaantallen dat we er niet voor niets zijn. Mensen waarderen ons.”

 

Gaten in het rooster

“Ik werk – naast mijn fulltime baan – bijna elke zaterdag of zondag op de kinderboerderij. Te vaak naar mijn zin. We moeten de gaten in het rooster toch zien te vullen. Het werk wordt door steeds minder mensen gedaan. Ik ben heel bang dat ze het op een gegeven moment zat worden. Als het zo doorgaat, moeten we sluiten. Verzorging van dieren kan je niet een dagje overslaan.”

 

De kinderboerderij werkt met twee ploegen: een weekploeg en een weekendploeg. Beide hebben dringend nieuwe mensen nodig. De Vries: “In de weekendploeg zitten mensen die door de week een baan hebben en eens per drie of vier weken hier een dag werken. Doordeweeks houdt een klein vast ploegje de boel draaiende.” Diana Wormhoudt (45) werkt drie dagen per week in de weekploeg. “Een leuk groepje van echte Amsterdamse mensen, geen geitenwollensok types. We hebben het hart op de tong en ja, dat valt er ook wel eens uit. Maar we staan allemaal voor dezelfde zaak.”

  Afdrukbare Versie