Welkom

25 maart - Paaseieren zoeken

Wie heeft er zin om paaseitjes te komen zoeken? Op 25 maart vindt weer ons traditionele paaseieren zoeken plaats, met grabbelton, eieren schilderen etc. Kinderen zijn tussen 13-15 uur van harte welkom. Per kind kost het 3 euro. Er kunnen maximaal 150 kinderen meedoen, dus koop snel een kaartje bij ons op de boerderij. Tot 25 maart!


Anita de Vries voert de geiten

Nieuwe vrijwilligers moeten kinderboerderij redden!

Al 41 jaar geniet groot en klein van kinderboerderij De Buiktuin, midden in Noord gelegen, naast de molen aan het Noordhollands Kanaal. De vredige groene plek met schapen, hangbuikzwijntjes en ezels lijkt een vanzelfsprekendheid, maar niets is minder waar. De kinderboerderij draait geheel op vrijwilligers en daarvan is nu een nijpend tekort. “Onze grootste angst is dat we de boel moeten sluiten.”

Op een zonnige zaterdag bezoeken tientallen gezinnen de kinderboerderij. Vrijwilliger Anita de Vries (52) vertelt geduldig over de jonge konijntjes en gaat daarna door met de schoonmaak van stallen en weides. “Het is leuk werk. Ik heb een zittend beroep en dan is het lekker om buiten bezig te zijn. Voeren, vegen, harken, stallen uitmesten. Het is rustgevend, bijna therapeutisch. En ik zie aan de bezoekersaantallen dat we er niet voor niets zijn. Mensen waarderen ons.”

Gaten in het rooster
"Ik werk – naast mijn fulltime baan – bijna elke zaterdag of zondag op de kinderboerderij. Te vaak naar mijn zin. We moeten de gaten in het rooster toch zien te vullen. Het werk wordt door steeds minder mensen gedaan. Ik ben heel bang dat ze het op een gegeven moment zat worden. Als het zo doorgaat, moeten we sluiten. Verzorging van dieren kan je niet een dagje overslaan.”

Twee ploegen
De kinderboerderij werkt met twee ploegen: een weekploeg en een weekendploeg. Beide hebben dringend nieuwe mensen nodig. De Vries: “In de weekendploeg zitten mensen die door de week een baan hebben en eens per drie of vier weken hier een dag werken. Doordeweeks houdt een klein vast ploegje de boel draaiende.”

Diana Wormhoudt (45) werkt drie dagen per week in de weekploeg. “Een leuk groepje van echte Amsterdamse mensen, geen geitenwollensok types. We hebben het hart op de tong en ja, dat valt er ook wel eens uit. Maar we staan allemaal voor dezelfde zaak.”

Toegangshek op slot
De kinderboerderij is elke dag van 10 tot 16 uur open (nu niet vanwege de vogelgriep). Officieel moeten er altijd twee vrijwilligers aanwezig zijn, maar dat lukt tegenwoordig lang niet altijd. Wormhoudt: "We verzorgen dan natuurlijk wel de dieren, maar voor onze veiligheid doen we dan het toegangshek op slot. Heel erg jammer voor de kinderen, maar het kan niet anders."

Ook Wormhoudt staat te springen om nieuwe collega’s, maar waarschuwt voor verkeerde verwachtingen. Werken op de kinderboerderij is niet de hele dag konijntjes aaien. Het is gewoon in de stront staan, en als je eens tijd over hebt, dan kan je een konijntje aaien.” De Vries vult aan: “En het is niet genoeg om van dieren te houden. Je moet het ook leuk vinden om met kinderen en hun ouders om te gaan."

Sleuteldragers
De kinderboerderij heeft vooral nieuwe ‘sleuteldragers’ nodig, mensen die verantwoordelijkheid kunnen dragen. De Vries: "En verstand van dierverzorging is mooi meegenomen. Maar je kan ook op een andere manier bijdragen: in de feestgroep, de bouwgroep of door groenwerk te doen. Alle handjes helpen."

Kennismaken
Mensen die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden in de weekploeg, kunnen op weekdagen (behalve donderdag) langskomen om kennis te maken. Voor de weekendploeg en andere hulp kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Hannie Ter Burg, hannieterburg@hotmail.com.

Kinderboerderij De Buiktuin, Noordhollandschkanaaldijk 19. Telefoon: 020-6314376.Muntenactie


Bij de ingang van onze keet hebben wij een klein busje geplaatst. Hierin kunt u alle buitenlandse papiergeld en munten die u nog over heeft van uw vakanties deponeren.

Dit is een inzamelingsactie waarvan:

-          2/3 voor kinderboerderij De Buiktuin is.

-          1/3 voor een zorgboerderij voor gehandicapte kinderen in India.

Wij zijn benaderd door kinderboerderij ’t Brinkie of wij ook mee wilden doen met deze actie. Kinderboerderij ’t Brinkie doet dit al jaren met heel veel succes. Wij verwijzen u naar hun website www.muntenactie.nl


Wij weten dat er altijd buitenlands papiergeld en munten in laatjes of potjes blijven liggen. We hebben tot nu toe heel veel buitenlands geld ontvangen.


Onze dank hiervoor.


Donateur worden?

Geniet u van De Buiktuin? Voor slechts € 10,00 per jaar kunt u donateur worden. U krijgt dan vier keer per jaar ons krantje thuisgestuurd met leuke nieuwtjes over het reilen en zeilen van de kinderboerderij.

Loop eens binnen en geef aan dat u ons wilt steunen. U vult een aanmeldformulier in en kunt ter plekke betalen of u krijgt een acceptgiro mee. Afdrukbare Versie